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Novenmber 19, 1991

M ke and Sue Van Canp
54999 Martinez Tr. #67
Yucca Vall ey, Ca. 92284

Dear M. and Ms. Van Canp:

This responds to your Cctober 3, 1991 letter follow ng up on
your previous letter to which we responded on Septenber 17, 1991
You have requested information about housing for ol der persons
exenpted from provisions of the Fair Housing Act (the "Act").

In your previous letter, you stated that you believe the Act
woul d prohibit park managenent at your nobile honme park from
evicting your adult children should you and your wife nove out of
the park. The park apparently clains an exenption fromthe Act
as "55 and over" housing. This office advised that we were
unabl e to ascertain fromthe information provided whet her the
nobi | e home park satisfies all the Act's requirenents in order
for park managenent to be able to limt occupancy to ol der
persons. Assuming it does, however, park nmanagenent nmy use any
non-di scrimnatory method it wants to qualify for the exenption
or keep the exemption, as long as it conmports with applicable
State and local laws. See 24 C.F.R Subtitle B, Ch. |, Subch. A
App. | (1991) at 717

Because the Act does not protect persons based on age but
permits 20% of units to be occupi ed by persons under the age 55,
par k managerent could allow your children to remain in the park
and not lose its exenption (as long as 80% of the units are stil
occupi ed by persons over 55 years of age and it neets the other
requi rements for the exenption), but the Act does not require it
to do so.

In your Cctober 3rd letter, you refer to the transition
provi sion of the Act, section 807(b)(3), as it may affect your
adult daughter. It appears that you also interpret the
transition provision of the Act to require the park to allow your
adult daughter to remain in the home as |ong as she occupied the
hone prior to Septenber 13, 1988, the enactnent date of the Act.

You advi se that your adult daughter is deaf, and that you
plan to nmove out of the property, |eaving her residing there.
The Act does not provide protection for adult children, although
it does prohibit discrimnation on the basis of fanmilial status
or handi cap. Just as parks are not required to allow previous



residents to remain because only 80% of the units nmay be occupi ed
by someone over the age of 55, nothing in the transition
provi sion of the Act requires park managenent to all ow persons
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under 55 who occupied a unit prior to the Act's passage to
remain. Rather, the transition provision permts park managenent
to allow those residents to stay if it so chooses wi thout
forfeiting the chance to attain the exenption.

If you or your children believe that you have been or are
about to be aggrieved by a discrimnatory housing practice in
violation of the Fair Housing Act, you have a right to file a
conplaint with HUD s Ofice of Fair Housing and Equa
Qpportunity. Thank you for your interest in fair housing.

Si ncerely,
Harry L. Carey

Assi st ant CGeneral Counsel for
Fai r Housing



